A 376,642 állagmegóvó felújítása

376642r k2010 májusának és júniusának hétvégéin első, a Verebély László Vasúttörténeti Egyesülettel közös vállalkozásunk keretében, elvégeztük a Kaposvár vasútállomáson kiállított 376,642 p.sz. mozdony állagmegóvó munkáit.

A külső felületkezelés során a mozdonysátor, a hosszkazán és a víztartályok felületéről a régi festés fellazult részét kézi úton, ill. kisgépekkel távolítottuk el. A festés előtti korrózióvédelmet a síkfelületeken a rozsdaoldó folyadék kézi felhordásával, a hosszkazán szerelvényeinek nehezen hozzáférhető felületein - beleértve a kívülről nem elérhető részeket - szórással oldottuk meg.

Az alapozó festésekhez nitró és zománc korrózió gátló alapozókat, a felső festékréteghez feles keverésű fényes- és matt-fekete zománcfestést alkalmaztunk, a síkfelületeken lakkhengeres felhordással, a hosszkazán szerelvényeinek nehezen hozzáférhető felületeinél ecseteléssel, ahol pedig lehetett, szórással.

376642u kA mozdonysátor oldalainak alsó peremeit a korrózió lassítása érdekében körbevasaltuk, a kéményt, valamint a széntárolót vaslemezekkel fedtük be. Mivel a mozdonysátort rendkívül kultúrálatlan körülmények között hajléktalanok lakták, nagyon sok kommunális hulladékot hátrahagyva, annak nyitott ajtószárnyát lelakatoltuk, ablakát pedig berácsoztuk.

A külső munkák befejeztével a mozdonysátor belsejének rendbetétele is megtörtént, a két egyesület néhány lelkes tagtársának még a vezetőállás egyes hiányzó műszereinek pótlása is sikerült. A VLVTE tagjai visszaszerezték a mozdony egyik hiányzó köztársasági címeres oldal-pályaszám tábláját, és mellé egy, a közösen elvégzett munka sikerére emlékeztető emléktábla is került.

Július 10-én a 60. Vasutasnap alkalmából és mozdony gyári átadásának közelgő 100. évfordulója tiszteletére került sor a külsőleg megújult mozdony avatására. A környezetében megtartott, koszorúzással egybekötött és élőzenével is gazdagított szűkkörű, de meghitt kis ünnepségen a két egyesület és a MÁV helyi dolgozóinak képviselői vettek részt.

Képek a felújítási munkákról, a kész mozdonyról és az avatásról  foto

Az INDÓHÁZ Online cikke web page 

A KaposPont cikke web page


A mozdony életútja  pdf k