Könyv-ajánló

324-es konyv2012. 11. 15.

Saját kiadásban megjelent Kirchner Attila - Tóth Sándor - Villányi György: A MÁV 324 sorozatú gőzmozdonyai c. könyve.

E nem mindennapi teljesítmény árán megszületett nem mindennapi kiadványra, mint újabb büszkeségünkre is tekintünk, hiszen mindhárom szerzője egyesületünk oszlopos tagja!

A 620 oldalas, A4 méretű könyv 15 fejezeten keresztül mutatja be a mozdonysorozat beszerzéséhez vezető utat, azok egyes típusait, szerepüket az első- és második világháborúban, ill. az azokat követő időszakokban. Terjedelmes fejezet foglalkozik a mozdonyokkal folytatott különböző kísérletekkel (pakuratüzelés, ingavonati közlekedés, csillagfúvók, víztisztítók stb.) és az ezek alapján többségükben később más mozdonyokon is alkalmazott új műszaki megoldásokkal.

Ugyancsak terjedelmes fejezetek foglalkoznak az első világháborút követően idegen kézre került, valamint a GySEV-nél az 1950-es évektől kezdődően megjelent mozdonyokkal. Az összeállítást a sorozat ismert és jelentősebb baleseteit, valamint a még meglévő egyedeket ismertető fejezetek egészítik ki.

A könyv tartalmát 605 fénykép és ábra gazdagítja. Ezek többsége eddig nem publikált felvétel a második világháború előtti időszakból, ill. sok ismeretlen, a mozdonyok romániai, csehszlovák, jugoszláv, német, osztrák stb. hétköznapjait bemutató kép. Olyan kuriózumok is találtatók köztük, mint pl. egy villanymozdonnyá átépített 324-es fotója.

Az ábrák mellett a könyv 170 táblázatot is tartalmaz; ezek között a minden egyes mozdony jelenleg ismert életútját tartalmazó a legterjedelmesebb. 

 

Figyelem! A készlet elfogyott! 

További megrendeléseket nem tudunk visszaigazolni!